Page 39 - Targalt internetis - aastaaruanne 2022
P. 39

VIHJELIIN
(www.vihjeliin.ee)
Vihjeliin www.vihjeliin.ee on MTÜ Lastekaitse Liit poolt pakutav veebipõhine tasuta teenus, mis võimaldab inter- neti kasutajal edastada teavet internetis levivast laste seksuaalset väärkohtlemist esitavast materjalist.Teate saab veebilehel asuva vormi kaudu edastada igaüks, kes on inter- netis märganud fotot või videot, mis esitab tema arvates lapse seksuaalset väärkohtlemist. Teate saab edastada anonüümselt ilma isikuandmeid edastamata.
Vihjeliini tegevuse eesmärk on aidata kaasa laste seksuaalset väärkohtlemist esitava materjali eemaldamisele internetist. Sel eesmärgil teeb Lastekaitse Liit koostööd Politsei- ja Piiri- valveametiga. Iga vihjeliinile saabunud teate sisu analüüsi- takse ning lapse seksuaalset väärkohtlemist esitava mater- jali puhul edastatakse info politseile või selle riigi vihjelinile, kus materjal on üles laetud. Vihjeliin on ülemaailmse assotsiatsiooni INHOPE liige, mis ühendab enam kui 40 riigi vihjeliine, kes igaüks oma riigis tegutseb samal eesmärgil – aidata kaasa laste seksuaalset väärkohtlemist esitava mater- jali võimalikult kiirele eemaldamisele internetist. Iga selline foto või video, mis internetis ringleb, rikub ohvriks langenud lapse õigusi, au, väärikust ja kehalist puutumatust.
Perioodil 1.04.2021-30.06.2022 saadeti vihjeliinile veebilehe vormi ja INHOPE teabevahetussüsteemi kaudu 1118 teadet. Laekunud teadetest sisaldas 498 teadet laste seksuaalset väärkohtlemist sisaldavat infot.
Rohkem infot leiab veebilehelt vihjeliini statistika. 39
    




























































































   37   38   39   40   41