Uudised ja artiklid

6. klassi õpilased koos noore juhendajaga tööhoos, foto Pille Olesk

Presidendiproua tunnustas Valga gümnasiste

23.03.2015

Sirje Lemmik
(Artikkel ilmus 19.02 Valgamaalase paberväljaandes)

Kooli 11. klassi õpilaste käik Tallinna sai teoks turvalise interneti päeval – 8. veebruaril. «Käisime Tallinnas seitsmekesi ja kaasa tuli ka õpetaja Eva Tšepurko. Kokkusaamise tipphetk oli kindlasti, kui koos Tiigrihüppe Sihtasutuse esindajatega andis meile diplomi üle proua Evelin Ilves,» rääkis 11.a klassi õpilane Anu Sarnit.

Klass saavutas õpilaskonkursil «Targalt internetis» kolmanda koha. Lisaks lilledele ja diplomile autasustati neid Tiigrihüppe Sihtasutuse ja MTÜ Nukufilmi Lastestuudio AnimaTiigri töötoaga.

Tee eduni

Novembri lõpus andis majandus-, arvuti- ja matemaatikaõpetaja Eva Tšepurko 11.a klassile kodutööks otsida internetist statistikat, mis puudutab pettuse ja kiusamise ohvreid. Detsembris oli osa kodutööst uurida erinevaid ajaveebe: noortele, õpetajatele, lastele ja vanematele.

«Jagasime klassi töörühmadeks: kes tegi reklaami, kes seinalehti, flaiereid, esitlust, kes pidi videoga hakkama saama. Teemadeks valisime näiteks pedofiilid inernetis, turvalise interneti, mõistliku tarbimise,» rääkis Sarnit.

«Pärast panime uurimistööd ühele internetileheküljele kokku ning õpetaja saatis töö konkursile. Juurde tehti kaks  teemakohast plakatit ja poster, kaks bännerit ning kuus videot. Hiljem selgus, et olime oma ülesandega edukalt hakkama saanud ning ühistöö hinnati kolmanda koha vääriliseks,» ütles neiu.

«Niisugune tunnustus innustab meid edaspidigi taolistes ettevõtmistes osalema,» väljendas Sarnit kogu klassi nimel arvamust.

Hoiatab nooremaid ohtude eest

Turvalise interneti nädala käigus viib Valga gümnaasiumi 10.b klassi noormees Kristen Reilik, kes ise üle-eestilise noortepaneeli liige, 4. ja 5. klasside õpilastele läbi töötoad sõnumiga «Ära tee internetis midagi sellist, mida sa ei teeks päriselus».

Kooli infojuhi Pille Oleski sõnul nägi ta ka ise, kuidas Kristen seda töötuba korraldas ja läbi viis. Ka õpetajad, kes tema ettevõtmist on juhtunud nägema, olid samuti arvamusel, et see oli super, millega ta hakkama sai.

Olesk kirjutab oma blogis: «Noormees on rahulik, vaatamata klassis tekkinud liiga elavale arutelule. Õpilased on avatumad, julgevad küsida ka piinlikke küsimusi. Nad on rõõmsalt nõus rääkima erinevatest portaalidest ja juhtumistest. Lihtsad küsimused ja lihtsad vastused. Õpilastel oli nii huvitav, et nad unustasid minu kohaloleku klassis. Õpilased on tunniga ülimalt rahul.»

Reilik rääkis, et kuna ta on interneti turvalisusega seotud teemasid ise päris palju uurinud ja endale ka ohud selgeks teinud, leidiski ta, et oleks õige aeg neid teadmisi nooremate kaasõpilastega jagada ning neid internetis valitsevate ohtude eest hoiatada ja kaitsta.

«Kui ma mõnele küsimusele ei oskagi vastata, uurin teadjamatelt järele ja vastan hiljem, kuid üldiselt on töötubade läbiviimisel minu teadmistest piisanud,» selgitas Reilik. «Oleks ainult aega rohkem, võiks neid õpitubasid noorematele klassidele veelgi rohkem korraldada,» ütles noormees.

TURVALISE INTERNETI PÄEV
Turvalise interneti päeva tähistati sel aastal juba 8. korda, algatusega on liitunud kõik Euroopa Liidu riigid. Kahenädalane teavituskampaania, mis suunab inimesi mõtlema päris- ja virtuaalse elu seoste ning internetis leiduvate ohuolukordade ennetamisele, toimub osana projektist «Targalt internetis», mida kaasrahastab Euroopa Komisjon.

Tiigrihüppe Sihtasutuse korraldatud konverentsi peaesineja oli Catherine J. Cummings USAst, kes töötab Rahvusvahelise Kadunud ja Ärakasutatud Laste Keskuse juhina ning on kaastegev paljudes internetiohutuse projektides.

Projekti juures tegutseb noortepaneel, kuhu kuulub 15 noort vanuses 14–17 aastat üle Eesti ja kes nõustavad projektimeeskonda eelkõige noortele mõeldud tegevuste kavandamise ja läbiviimise osas. Paneeli liikmete hulka kuuluvad ka Valga gümnaasiumi õpilased Kristen Reilik ja Mari Kornel.

Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic