Uudised ja artiklid

AKI sai mullu 170 kaebust internetist isikuandmete eemaldamiseks

31.01.2013

Andmekaitse inspektsioonile (AKI) esitatavatest kaebustes üheks tavapärasemaks on soov «Google’st välja saada», mullu laekus inspektsioonile selliseid kaebusi kokku ligi 170.

Andmekaitse Inspektsiooni nõunik Stiina Liivrand ütles Postimehele, et kui tegemist ei ole avalike andmetega ehk juba varem seaduse alusel avaldatuga, siis sotsiaalvõrgustike puhul tasuks pöörduda esmalt inimese poole, kes andmed on üles laadinud ja nõuda andmete kustutamist.

«Sellel nõudel on täiesti õiguslik alus, nimelt isikuandmete kaitse seadus keelab ilma isiku nõusolekuta andmeid töödelda. Kui andmete üles laadija ei reageeri, keeldub või ei ole siiski võimalik teada saada, kes ta on, tasub pöörduda lehe omaniku poole (ettevõte või inimene, kelle kontrolli all veebileht on).»

Nii Facebooki, Youtube’i kui kõikvõimalike Google’i toodete lehtedel on võimalik raporteerida privaatsuse rikkumise juhtudest.

«Kui eelnev ei ole tulemust andnud, on inimesel võimalik pöörduda abi saamiseks andmekaitse inspektsiooni poole. Seni on andmekaitse inspektsioon olnud üsna edukas nii Facebooki kui Google puhul andmete kustutamise nõudmisel, samuti eraisikute kohustamisel andmed teiste inimeste kohta kustutada,» lisas Liivrand.

Ta märkis, et identiteedivargus on Eestis karistatav – võõra ni­mega kasutajakonto tegemine ja sinna halvustava info sisestamine või sellelt inimest kahjustades suhtlemine on identiteedivargus. Identiteedivargusi menetleb Eestis politsei.

Kui Sinu andmed, pildid või video asub kuskil  Internetis, on kasulik tegevusjärjekord:

* pöördu avaldaja poole

* võta ühendust sellega, kes on veebilehe omanik

* pöördu andmekaitse inspektsiooni poole

* õigusrikkumise puhul pöördu politseisse

* kahjuhüvitamiseks kohtusse.

Inspektsioon soovitab isikutel ise eelnevalt mõelda, millisel võrgulehel, mida ja mis mahus nad oma isikuandmeid avaldavad. Juhul, kui aga soovite kuskil lehel oma andmete töötlemise lõpetamist, siis see õigus on olemas.

Juhul, kui algallika võrgulehel andmeid muudetakse, võib Google või mõni muu otsingumootor kuvada teatud aja (tavaliselt umbes kolm kuud) siiski veel vanu andmeid, kuniks otsingumootor on oma otsingutulemusi uuendanud.

Allikas: Ojamaa, H (Postimees, 31.03.2013) http://www.postimees.ee/1121002/aki-sai-mullu-170-kaebust-internetist-isikuandmete-eemaldamiseks





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic