Uudised ja artiklid

Vihjeliin aitab kaasa lapse õiguste tagamisele

11.03.2024

Autor: Malle Hallimäe, vihjeliini projektijuht, Lastekaitse Liit

Seksuaalne väärkohtlemine on kahetsusväärne reaalsus paljude laste jaoks üle maailma. Seksuaalne väärkohtlemine on laste õiguste tõsine rikkumine, mis põhjustab kahju laste füüsilisele ja vaimsele tervisele, ning mille tagajärjed mõjutavad kogu nende elu.

Laste seksuaalset väärkohtlemist esitav pildimaterjal valmib enamasti lapse tegeliku väärkohtlemise käigus, kuid digiajastu tehnoloogia võimaldab hõlpsalt seda jäädvustada, üles laadida ja jagada. Sellise materjali ringlemisel ja tarbimisel internetis toimub ohvri seksuaalne väärkohtlemine üha uuesti ja uuesti. Enamasti levib selline materjal avalikel veebilehtedel.

Vihjeliin on MTÜ Lastekaitse Liidu tasuta veebipõhine teenus, mille eesmärk on aidata kaasa laste seksuaalset väärkohtlemist esitavate fotode ja videote kiirele tuvastamisele ja digitaalsest keskkonnast eemaldamisele.

Igaüks, kes märkab internetis taolisi fotosid või videoid, saab sellest teada anda veebilehel oleva akna „Teavita ebaseaduslikust sisust“ kaudu. Teavitamiseks tuleb aknast avanevasse vormi kirjutada veebilehe aadress, millel internetikasutaja on märganud laste seksuaalset väärkohtlemist esitavat materjali. Oma isikuandmeid esitama ei pea.

Teates edastatud veebilehe aadress avatakse ja selle sisu hinnatakse vihjeliini poolt vastavalt Eesti Vabariigi seadustele. Kui vihjeliinile saabunud teade sisaldab infot veebikeskkonna kohta, mis esitab laste seksuaalset väärkohtlemist, selgitatakse välja selle asukohariik. Kui asukohariik on Eesti, siis saadetakse teade Politsei- ja Piirivalveameti kontaktisikule. Kui ebaseadusliku materjali esitava veebilehe asukohariik ei ole Eesti, kuid selles riigis on rahvusvahelisse ühendusse INHOPE kuuluv vihjeliin, edastatakse info INHOPE teavitussüsteemi kaudu selle riigi vihjeliinile. Teavitamise tulemusel eemaldatakse ebaseaduslik materjal internetist teate saanud riigi õiguskaitseasutuste ja veebiteenuste pakkujate koostöös.

Internet ei tunne riigipiire ning ühes riigis üles laetud foto või video on nähtav kõikjal üle võrgu. Seega on oluline riikide vaheline koostöö laste seksuaalset väärkohtlemist esitava materjali leviku peatamiseks. Eesti vihjeliin kuulub alates aastast 2012 rahvusvahelise assotsiatsiooni INHOPE, mis ühendab hetkel 54 vihjeliini üle maailma. Aastal 2022 said ühendusse kuuluvad vihjeliinid 402 601 teadet veebilehtedest, mis esitasid laste seksuaalset väärkohtlemist. Ohvritest oli 89% nooremad kui 13 aastat.

Eesti vihjeliin sai 2023. aastal 1 502 teadet, millest 822 sisaldas teavet veebikeskkonna kohta, kus oli üleval laste seksuaalset väärkohtlemist esitav materjal. Teated edastati ebaseadusliku materjali esitava veebilehe asukohariigi vihjeliinile ning Politsei- ja Piirivalveametile. Vaata vihjeliini statistikat.

Kui märkate veebis laste seksuaalset väärkohtlemist esitavat materjali, siis andke sellest teada www.vihjeliin.ee.





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic