Uudised ja artiklid

Küberturvalisuse võistluste ja testimiste statistikast koolides

16.12.2021

Küberolümpia 5-aastane projekt hakkab mööda saama, seega on paslik vaadata korra ajas tagasi, kuidas on läinud neljas tegevuses: KüberPähkel, KüberNööpnõel, KüberPuuring ja KüberNaaskel. 

 • KüberPähkeli uuringus on osalenud igal aastal 4.-9. klasside hulgast keskmiselt 8000-13000 õpilast. Kui arvud kokku lööme, siis erinevaid ankeete on avatud 51 436 korral. See on päris ilus number. 
 • KüberNööpnõelas (1.-6. klassidele) on osab enamasti 7500-8500 1.-6. klassi õpilast aastas, kahe aastaga on avatud ankeete 15 215 korral. Võistlus võeti soojalt vastu ja Eesti kõige pisemaid huvitavad sellised võistlused väga. 
 • KüberPuuringu 7.-12. klasside võistlusel on osalenud 1000-3900 õpilast aastas, kokku nelja aastaga on testi avatud 10 545. Näiteks 2021 aastal osales võistluse eelvoorus 134 kooli (3922 õpilast), kellest 94 panid välja lõppvooru 205 võistkonda. Osalejate protsent on aastaga 30% tõusnud, kuigi COVID-19 vari on ikka meie kohal ning lastega testimisi läbi viia ei ole olnud lihtne. ⅓ võistkondi on tüdrukute omad. 
 • KüberNaaskel 14.-25. aastastele talendijahis osaleb 50-300 õpilast aastas, unikaalseid osalejaid on olnud viie aasta peale kokku 400. KüberNaaskli võitjad on osalenud erinevatel rahvusvahelistel võistlustel Euroopas, Aasias, Ameerikas. 

Täname kõiki koole, et olete igal aastal andnud oma panuse, et teadlased saaksid targemaks, kuidas koolides päriselt digitaalse ohutuse ja küberturvalisusega on lood. Teadmised on ka aluseks, et luua paremad ainekavad ja materjalid. 

Samamoodi võime kindlad olla, et Eesti on tugev küber-maa ja Eesti kui infoühiskonna tulevik on hoitud, kui me samamoodi jätkame noorte harimisega IT- ja kübertube valdkonnas nagu seda on tehtud. Selle maagia osaks on testimine koolides ja talentide esmatasandi tuvastamine, selle alusel ainekavade, materjalide loomine ekspertide, juba talendikate noorte ja ülikoolidega ning ühine koostöö õpetamise parimate praktikate jagamisel. Väga oluline on süsteemne lähenemine kõrgema taseme teeninglaagrite, tööpraktikate ja võistluste pakkumisel koostöös ettevõtjatega, kui ka Eesti esinduse osalus välisvõistlustel, saamaks rahvusvahelist kogemust.

Täname projekti Küberolümpia põhitoetajat Kaitseministeeriumi, Targalt Internetis projekti, kõiki panustanud koole ning ka kõiki teisi ettevõtjaid (keda on kokku üle 60ne), ülikoole ja ka üksikisikuid, kes on sellel kõigel võimalikuks saanud.

Infokanalid:
www.kybernaaskel.ee
www.kyberpahkel.ee 

Partnerid

 • logo-0
 • logo-1
 • logo-2
 • logo-3
 • logo-4
 • logo-5
 • logo-6
 • logo-7
Easysoftonic