Uudised ja artiklid

Veebikonstaabel Andero Sepp

Veebikonstaabel hakkab internetis inimestele nõu andma

01.06.2011

1. juunil alustas interneti suhtlusportaalides ja foorumites tööd Eesti esimene veebikonstaabel Andero Sepp, kes hakkab veebis inimestele nõu andma. 

 

Veebikonstaabel Andero hakkab inimestele internetis nõu andma  suhtlusportaalides Rate ja Facebook, kus tal on avatud oma nime ja näoga ametlikud kontod. See tähendab, et nende suhtlusportaalide kasutajad saavad esitada Anderole kõikvõimalikke politseitööga seotud küsimusi. Kui seni sai politsei poole pöörduda ka läbi PPA Facebooki lehe, siis Andero saab suhelda inimestega privaatselt. „Veebikonstaabel on nagu piirkonnapolitseinik, kes ei patrulli tänaval, vaid suurendab inimeste turvatunnet internetis. Politsei peab olema nähtav seal, kus on rahvas,“ tõdeb Andero. Veebikonstaabel ennustab, et tõenäoliselt hakatakse temalt uurima kõige rohkem liikluse ja avaliku korraga seotus küsimusi, aga ka näiteks koolikiusamine, narkootilised ained ja juhilubade saamine saavad kuumadeks teemadeks.

Veebikonstaabli üheks prioriteediks saabki olema töö alaealiste ja noortega. „Noored, kes on langenud kooli- või küberkiusamise ohvriks või keda on ahistatud või väärkoheldud, võiksid kindlasti minu poole pöörduda,“ ütleb Andero. „Noortel on läbi interneti politsei poole kindlasti kergem pöörduda, sest internetis saab suhelda politseiga otse ja vahetult. Noortel on internetis end ka lihtsam avada, kuna elektroonilises suhtluses ei pea muretsema emotsioonide pärast, mida muidu tahaks ehk ametniku eest varjata.“ Lisaks Rate.ee-le ja Facebookile saab veebikonstaabli poole pöörduda ka läbi e-maili ja lapsemure.ee foorumi, kuhu on koostöös foorumite haldajatega loodud eraldi veebikonstaabli rubriigid. Lähiajal lisandub ka võimalus suhelda veebikonstaabliga läbi perekool.ee foorumi ja MSN-i.

Veebikonstaabli poole pöördumine ei tähenda seda, et koheselt alustatakse menetlust või et pöördumisega kaasneb karistus. Veebikonstaabli ülesandeks on esmajoones inimeste küsimustele vastata ja nõu anda. Kui aga veebikonstaabel puutub internetis kokku infoga,  millel on kuriteo tunnused, edastab ta info vastava prefektuuri kriminaalbüroole, kes hakkab juhtumit menetlema. Veebikonstaabli poole pöördumine ei asenda siiski politseile avalduse kirjutamist – reaalselt menetluse alustamiseks tuleb inimesel pöörduda lähimasse politseijaoskonda.

Vabal ajal tegeleb Andero ekstreemspordi ja fotograafiaga. Kõige meelsamini pildistab ta loodust. Möödunud aastal võitis Andero Lõuna Prefektuuri võistkonnas Eesti politsei kutsemeisterlikkuse võistlustel esikoha.

Eesti veebikonstaabli idee eeskujuks on põhjanaabrid soomlased. Soome esimene internetipolitseinik Marko Forss alustas Soome suhtlusportaalis IRC-Galleria tööd juba 2008. aastal ning temaga liitusid peagi veel kaks politseinikku. Tänavu aprillis lisandus kolmikule veel kaheksa veebipolitseinikku, kes tegutsevad IRC-Galeriis, Facebookis ja MSN-is.(allikas: Politsei- ja Piirivalve Amet)

Veebikonstaabli kontaktid ja kontod:

Soome internetipolitsei koduleht: www.poliisi.fi/nettipoliisi





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic