Uudised ja artiklid

Valga koolinoored AnimaTiigril külas

Valga koolinoored AnimaTiigril külas

05.05.2011

Valga Gümnaasiumi noortega on lood nii, et Riia linnas on nad rohkem käinud kui Tallinnas. Mis teha, Valga asukoht on lihtsalt selline. Aga kui Tiigrihüppe Sihtasutuse korraldatud õpilaskonkursil „Targalt internetis“ kolmanda koha saavutanud 11. klassilt küsiti, kas auhinnaks saadud AnimaTiigri töötuba tuleb kooli või eelistavad lapsed pealinna sõitu, otsustati kindlalt viimase kasuks. Põnev ikkagi!

Nii oligi klassitäis noori ühel hommikul täies koosseisus Tallinnas joonisfilmi tegemas. Teemasid oli kolm, teavitusklipi võis teha kas tervislikust toitumisest, liiklemisest raudteel (Hoidu rongi eest!) või turvalisest internetist. Loomulikult oli tegu väga lühikeste, sekundites mõõdetud klippidega.

Lastega oli kaasas õpetaja Eva Tšepurko. Küsisin, kas õpetaja ka joonistab?

Eva Tšepurko: „Teen koos lastega, muidu jääb ehk julgusest puudu. Meile räägiti ka joonisfilmi saladustest, kuidas üldse animafilm sünnib. Ja oma filmi saab igaüks koju kaasa, meil on mälupulgad kaasa võetud.“

Kuidas on Valga Gümnaasiumis lood interneti ja internetiturvalisusega?

„Meil on juba algklassides tublid õpetajad, kes räägivad oma tundides internetiturvalisusest, arvuti kasutamisest. Viiendast klassist alates tegutseb internetiturvalisuse ring. Ja igas arvutiõpetuse tunnis räägitakse sellel teemal kindlasti, näiteks autoriõigustest. Lapsed tahavad ikka võõraid pilte kasutada. Üks noormees, kes ka auhinna saanud projektis osales, on oma teadmisi nii palju täiendanud, et tegi töötuba noorematele klassidele. See ongi hea, kui noored ise räägivad. Kui mina selgitan, suhtutakse sellesse hoopis teisiti.

Kõige raskem vanus internetiturvalisuse seisukohalt on 5.-6. klass, seal tõepoolest ei tunnetata ohte internetis. Nad sukelduvad hooga internetti, vanemad on lastele head tahtnud ja ostnud arvuti õppimise eesmärgil. Aga paljukest seda õppimiseks kasutatakse, rohkem ikka suhtlemiseks.
8.-9. klass on teine ohtlik vanus. Väikeses linnas ei pruugi sobivaid sõpru leida, siis otsivad ja leiavad neid väljastpoolt. Aga kas internetis on ikka tõeline sõber? 10.-11. klass on juba targemad ja seal on ohud selged.“

Keidy Elvet: “Mulle meeldis see reis! Me saime väga palju uut ja huvitavat teha.
Muidugi oli see joonistamise-film natukene raske, kuna ma ei oska eriti joonistada. Ma olin ka varem seda multifilmi teinud, kuid huvitav oli ikka. Tallinnas vanalinnas ja Kristiine keskuses oli ka huvitav, sai käia poodides ja võrrelda Valga hindu Tallinna omadega.
Mul on väga hea meel, et me võitsime selle reisi, see näitab, et tuleb osaleda igal konkursil. Kunagi ei tea, millal õnn naeratab.“

Karin Raamets: “Reis oli lahe. See animatsiooni-värk oli väga põnev ja andis mulle palju ideid. Palju sai ka nalja ja seltskond oli lahe. Tallinn on vinge, mulle meeldis. Tänan väga neid inimesi, kes organiseerisid meile selle sõidu!”

Anu Sarnit: “Reis oli super! Nii huvitav oli vaadata, kui lihtsate vahenditega saab väga põnevat filmi teha. Ja tegelikult kui palju on vaja joonistada, et üks pikk film kokku saada. Kohe hakkad mõtlema, kui raske töö see on. Suur tänu kõigele, kes võimaldasid meile neid elamusi!”

Madli Leikop

Artikkel ilmus Tiigrihüppe Sihtasutuse haridusportaalis “Koolielu”.





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic