Uudised ja artiklid

Uus reaalsus

Teemaõhtu „Uus reaalsus“ ETV2s 2.oktoobril

30.09.2011

Internet on muutnud maailma ja inimkonda. Kuidas muutunud eluga hakkama saada, mida silmas pidada, mida uskuda ja mida karta? ETV2s on sel pühapäeval algusega 19.45 teemaõhtu „Uus reaalsus“, mis toob eetrisse mitu dokumentaalfilmi, kus uuritakse virtuaalset maailma. Teemaõhtu stuudioeksperdid on Linnar Viik, Henrik Roonemaa, Kalev Pihl, Marek Siinvert ja Birgy Lorenz.

Teemakohaseid kommentaare ja küsimusi saab teemaõhtu jooksul esitada lasteabitelefonil 116 111, www.lasteabi.ee, info@lasteabi.ee, Facebooki lehel “Targalt internetis” ning Tiigrihüppe haridusportaalis www.koolielu.ee (link foorumisse: http://koolielu.ee/pg/discussions/read/135924.

Film „Täiskasvanuks internetis“ (USA 2008) toob välja, et praegune põlvkond on esimene, kes kasvab üles internetimaailmas. Noored on loonud oma virtuaalse ühiskonna, mis jääb suures osas vanemate ja õpetajate eest varjatuks. Kas interneti mõjud on tõepoolest nii negatiivsed, nagu me ette kujutame, või on hirmul suured silmad?

„Digirahvas“ (USA 2011) vaatleb seisukohta, et ühe inimpõlve jooksul on internet ja digimeedia muutnud kõiki meie elu aspekte alates töötamisest ning õppimisest kuni suhtlemise ja koguni sõjapidamiseni. Kas tehnoloogia areneb kiiremini, kui me jõuame sellega kohaneda? Kas pidevalt internetis viibides kaotame sama palju kui võidame? Filmi autorid Rachel Dretzin ja Douglas Rushkoff uurivad, mida tähendab olla inimene täiesti uues maailmas – digimaailmas.

Filmis „Teine elu“ (USA 2011) öeldakse, et kui te pole oma eluga rahul, on alati võimalus põgeneda, valida endale iseloom ja kuju, kujundada ümber olud või jääda ka iseendaks ning katsetada, sest virtuaalses reaalsuses on kõik võimalik. Karistust pole vaja karta ja alati saab alustada otsast peale. Kuid miks me ihkame teistsugust elu? Kes tahaksime olla ja milline on meie alter ego tagasimõju tegelikule elule? Režissöör Jason Spingarn-Koff uurib seda süvitsi virtuaalse rollimängu „Second Life“ näitel, kuhu logib iga päev sisse sadu tuhandeid inimesi maailma eri paikadest, et elada teist elu.

Filmide näitamist toetab Tiigrihüppe Sihtasutus läbi projekti „Targalt internetis“, mis on 75 protsendi ulatuses kaasrahastatud Euroopa Komisjoni programmi „Safer Internet“ poolt, millega Eesti liitus 1. septembril 2010. Projekti missiooniks on laste ja lapsevanemate targem internetikasutus ning ebaseadusliku sisuga materjalide leviku piiramine internetis. Tegevusi viivad lisaks Tiigrihüppe Sihtasutusele ellu Lastekaitse Liit, Politsei-ja Piirivalveamet, MTÜ Eesti Abikeskused ning sotsiaalministeerium. Projekt kestab 20 kuud.

Allikas: ERR pressiteade, 30.09.2011





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic