Uudised ja artiklid

Algas Küberolümpia eelvoor!

26.05.2017

27.mail algas Küberolümpia võistluse eelvoor. Üheksa päeva jooksul on võimalik osalejatel lahendada nelja erinevat missiooni, milles tuleb puhastada pahatahtlike välisjõudude rünnakud virtuaalriigi Atlantise drooniliikluse vastu. Missioone on kahte liiki  – kaks kerget ja kaks rasket, et seeläbi leida parimad 30 osalejat, keda kutsutakse juulis toimuvale põhivõistlusele. Eelvooru võistlustulle astub 101 huvilist, kellest 14-19 aastaseid osalejaid on kokku 59, esindades 37 erinevat haridusasutust üle Eesti. Konkurents kümnele edasipääsukohale on tihe – edasi pääseb vaid iga viies. 20-25 aastased osalejad on kokku 42, kes esindavad seitset haridusasutust, erinevaid ettevõtteid kui ka elukooli. Konkurents kahekümnele edasipääsukohale on 2:1.

Palusime osalejatel hinnata oma oskuseid ning oli põnev teada saada, et mõlemad vanuseklassid hindavad neid keskmiselt hindega 2-2,2 ehk väärtuseks on algaja spetsialisti ja kesktaseme vahelised oskused. See näitab, et osalejate oskused on ühest äärmusest teise, on osalejaid, kes hindavad ennast hindega 4,5, kuid on ka neid, kes soovivad ennast lihtsalt proovile panna ja teada saada, mida Küberolümpia endast kujutab. See ongi hea, sest iga elamus viib sammuke lähemale eesmärgile ning osalemine on juba pool võitu!

Nooremad võistlejad peavad enda tugevaimateks oskusteks veebiturvalisust, operatsioonisüsteemide turvalisust ja ka esinemise oskuseid. Juba elu näinud spetsialistid (vanem vanuseklass) on ettevaatlikumad oma oskuste hindamisel ja toovad välja, et nad on tugevad pigem veebiturvalisuses, turvalises programmeerimises, operatsioonisüsteemide turvalisuses. Kõige nõrgemateks oskusteks peetakse krüptomõistatusi, pöördkonstrueerimises (reverse engineering) ja kohtuekspertiisis (forensics) kui ka mobiiliturvalisust, noorem vanuseklass toob välja ka läbistustestimise (penetration testing). See on ka arusaadav, et nendega puututaksegi palju vähem päriselus kokku. Põhivoorust edasi pääsejatel (Eesti esindusmeeskonnal ja asendusliikmetel) on aga võimalik saada ka vastavas valdkonnas lisakoolitust, et esindada Eestit vääriliselt, seega hetkel ei peaks selle pärast veel muretsema.

Küberolümpia idee autor, ellukutsuja ja suurtoetaja on Kaitseministeerium. Peaauhinda, sõitu European Cyber Security Challenge 2017-le, toetab Eesti Interneti SA. Ürituse korraldab Tallinna Tehnikaülikooli Küberkriminalistika ja Küberjulgeoleku Keskus ning viib läbi RangeForce Eesti Infotehnoloogia Kolledžis.

Kvalifikatsiooni voor toimub 27.05-4.06 internetis ja lõppvõistlus toimub 15. juulil 2017 Tallinnas. INFO: www.kyberolympia.ee

Pilte 2015. aasta Küberolümpialt https://drive.google.com/drive/folders/0B1-0pZFgjFnQSzFYVWVrU0xxYWM?usp=sharing

 





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic