Uudised ja artiklid

Küberolümpial hakatakse kaitsma drooniliikluse võrke

14.07.2017

15. juulil peetakse Eesti suurimat kübertehnoloogia võistlust “Küberolümpia 2017”,

kus  14-25-aastased noored selgitavad välja parima arvutisüsteemide kaitsja

Võistluse parimad esindavad  Eestit rahvusvahelisel küberturvalisuse võistlusel European Cyber Security Challenge Malagas, Hispaanias oktoobris.


Eesti Küberolümpia toimub IT Kolledžis ning see algab kell 10:00 ja kestab koos pausidega kokku üle 5 tunni. Tulemused öeldakse välja 16:30 auhinnatseremoonial.

„Maailmas üha sagenevad küberkaitset puudutavad väljakutsed teevad tuska nii riikidele, ettevõtetele kui ka tavainimestele, kes peava rinda pistma kõigega alates lunavarast ja lõpetades sotsiaalse manipulatsiooniga. Et selle vastu võidelda, ei piisa üksi, et loodud süsteemid on vaikimisi turvalised, seadused ja reeglid karistavad-keelavad, vaid on vaja igaühe oskuseid, teadmisi ja õiget suhtumist,“ leiab TTÜ tarkvarateaduse instituudi dotsent Rain Ottis.

Eesti Küberolümpial peavad võistlejad kaitsma Suur-Utoopia tsivilisatsiooni Atlantist ja tema transpordisüsteemi küberrünnaku vastu. Ligipääs piirkonnale on keeruline tänu pidevatele tormidele – territooriumile ei ole võimalik läheneda õhust ega merelt. Kohalik transport on sõltuvuses drooniliiklusest. Droonivõrku on hiljuti  tabanud pidevad rikked ning kogu Utoopia on halvatud, kui liiklus võrgus katkeb. Tõenäoliselt on toimumas suuremahuline küberrünnak vaenulike välisjõudude poolt. Võistlusülesandeks on võita tagasi kaaperdatud droonid ja saada võrk oma kontrolli alla.

Võistlustulle asuvad 30 osalejat, võistlevad ka Eestis õppivad kolm välismaalast Jaapanist, Etioopiast ja Gruusiast. Põhivõistlusele pääses edasi poistega rammu katsuma ka üks tütarlaps. Tulemused avalikustame Küberolümpia veebilehel 15. Juuli õhtul.

Samal päeval toimub ka Küberkaitse seminar, kus räägitakse küberkuritegevuse vähendamisest, ettevõtete väljakutsetest ja võimalustest. Samuti tuleb jutuks karjäär ITs ja küberturvalisus. Kõigi osalejate vahel loositakse välja erinevaid auhindu, saab testida küberhügieeni taset ja lennutatakse droone. Seminaril osalevad 120 inimest, näiteks gümnaasiumiõpilased, õpetajad-lektored, IT spetsialistid, ettevõtete juhid. Seminarist tehakse ka veebiülekanne, mille leiab www.kyberolympia.ee veebilehelt.

Küberolümpia idee autor, ellukutsuja ja suurtoetaja on Kaitseministeerium. Peaauhinda, sõitu European Cyber Security Challenge 2017-le, toetab Eesti Interneti SA. Küberolümpia 2017 läbiviija on Tallinna tehnikaülikooli infotehnoloogia teaduskonna küberkriminalistika ja küberjulgeoleku keskus.

Küberolümpiat ja küberolümpia seminari toetavad veel: Haridus- ja Teadusministeerium, RangeForce, Eesti Infotehnoloogia Kolledž, Cybexer, Eesti Nato Ühing, Kehtna Kutsehariduskeskus, StudyITin.ee, Kaitseliidu Küberkaitse Üksus, Riigi Infosüsteemi Amet, Politsei ja Piirivalveamet,  Baltic Computer Systems, Zone, Photopoint, Telia Eesti, AS Kalev, Eesti Informaatikaõpetajate Selts, Droon.ee, Startup Estonia, Geenius.ee, Titangrid, Threod Systems  ja Clarified Security.

Lisainfo:

www.kyberolympia.ee 

Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic