Uudised ja artiklid

Täna on rahvusvaheline Turvalise interneti päev

05.02.2019

Sel aastal tähistatakse rahvusvahelist turvalise interneti päeva teisipäeval, 5.veebruaril. Kokku üle 150 riigis tähistatava päeva fookuses Eestis on koostöö ja tehnoloogia vastutustundlik kasutamine ning noorte kasutusharjumused.

Päeva suurimaks ürituseks on täna kell kell 11:30 – 16:00  Tallinnas Nordic Hotel Forumis toimuv konverents „Digilaps, kus tõttad sa?: EU Kids Online’i Eesti 2018. aasta uuringu esialgsed tulemused“. Konverentsil esitletakse üle-euroopalise laste internetikasutuse Eesti uuringu tulemusi.

Tartu Ülikooli teadlased küsitlesid koostöös Turu-uuringute AS-ga 2018. aasta suvel kogu Eestit hõlmava esindusliku valimiga 1020 internetikasutajast last vanuses 9–17 ja nende üht vanemat. Uuring keskendus laste ja vanemate internetikasutusele, digipädevustele ning teadlikkusele online-riskidest.

MTÜ Lastekaitse Liit juhataja Tõnu Poopuu hinnangul on internetist laste jaoks saanud oluline osa õppeprotsessist nii koolis kui ka kodus. „Aina rohkem haridusasutusi kasutavad tänapäevaseid tehnoloogilisi lahendusi, et õppeprotsessid huvitavamaks muuta ning õpilasi tunnis rohkem kaasa mõtlema panna. Lisaks kasutatakse nutiseadmeid ja internetti ka lisainfo saamiseks ning koolikaaslastega suhtlemiseks,“ sõnas  Poopuu.

Turvalise interneti päeval on ilmunud ka mahukas temaatiliste artiklitega Lastekaitse Liidu veebikirja „Märka last“ erinumber. Ajakiri on elektrooniliselt loetav veebilehel http://ajakiri.lastekaitseliit.ee

Lisaks konverentsile toimuvad nädala jooksul ka erinevad sündmused haridusasutustes üle Eesti. Praeguseks on teada, et Eestis toimub vähemalt 91 erinevat üritust alates plakatikonkurssidest koolides kuni kogu koolipere hõlmavate igapäevaste tegevusteni. Täpsema kaardi kõigi sündmuste kohta leiab Targalt internetis projekti kodulehelt: https://www.targaltinternetis.ee/event/2019-aasta-turvalise-interneti-paeva-tahistamise-kutse/

Veebruari esimesel poolel on kõik 4.-12 klasside õpilased, õpetaja väikese abiga, oodatud osalema esimesel üle Eestilisel meemikonkursil „Rõõmud või mured digimaailmas“ Padleti keskkonnas https://padlet.com/birgy_lorenz/digimaailm.

Politsei- ja piirivalveamet on projekti Targalt internetis raames koostanud ka toreda küberkaitse harjutuste keskkonna, milles saavad digiohutuses targemad ja vanemad õpilased ennast proovile panna. Keskkond on kättesaadav aadressilt: https://ylesanded.targaltinternetis.ee/.

Väiksemad internetikasutajad saavad ohutu internetikasutamise võimalustega tutvuda ka koos enamikes Eesti lasteaedades kasutusel oleva „Kiusamisest vabaks!“ projektist tuttava Sõber Karuga. Valminud on juhendmaterjal, mille eesmärk on näidata, kuidas programmiga “Kiusamisest vabaks!“ töötades leida laste ja lapsevanematega veelgi paremini tee digimaailmaga seotud küsimuste arutamiseni. Juhendmaterjaliga saab tutvuda www.kiusamisestvabaks.ee kodulehel.





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic