Uudised ja artiklid

10 nippi uudiste tõesuse hindamiseks

25.03.2020

Igapäevaselt jõuab meieni väga palju uudiseid ja lugusid meediaväljaannete portaalide, blogipostituste ja sotsiaalmeedia platvormide kaudu. Kahjuks levib kas tahtmatult või tahtlikult info, mis ei pruugi olla tõene või ongi lausa avale.
Kuidas olla kindel, et loetava või vaadatava uudise või postituse sisu on tõene?

Allpool 10 nippi, mis aitavad uudiste usaldusväärsust hinnata.

OLE PEALKIIRJADE SUHTES SKEPTILINE – Valeuudistel on tihti hüüumärkidega märgistatud kaasahaaravad pealkirjad. Kui juba pealkirjas esitatakse uskumatuid väiteid, siis tõenäoliselt need seda ongi.

VAATA LÄHEMALT VEEBILEHE AADRESSI – Võta võltsina tunduvat või mõne muu aadressiga sarnast URL-i hoiatusmärgina. Paljud valeuudiste veebiaadressid võivad olla tuntud uudistekanalite aadressidega sarnased. Seega – võrdle veebikanalite aadresse!

UURI ALLIKAT – Veendu, et lugu pärineb usaldusväärsest ja hea mainega allikast. Kui lugu on kirjutatud aga sinu jaoks tundmatu organisatsiooni poolt, siis otsi lisainfot.

PEA SILMAS EBAHARILIKKU VORMINDUST – Paljudel valeuudiste veebilehtedel esineb kirjavigu või on kasutatud kummalisi kujundusi.

HINDA FOTOSID – Valeuudised sisaldavad tihti manipuleeritud pilte või videoid. Need võivad olla küll autentsed, kuid vales kontekstis. Tee kindlaks, kust need pärinevad.

KONTROLLI KUUPÄEVI – Valeuudised võivad sisaldada valesid ja muudetud daatumeid.

KONTROLLI ALLIKAID JA VIITEID – Veendu, et autori poolt kasutatud allikad oleksid täpsed. Allikate vähesus ja viited tundmatutele ekspertidele on vihje võimalikule valeuudisele.

TUTVU TEISTE UUDISTEKANALITEGA – Kui ükski teine kanal sellele uudisele ei viita, võib tegemist olla valeuudisega.

KAS TEGEMIST ON NALJAGA? – Teinekord on valeuudiseid raske eristada paroodiast või satiirist. Vihje valeuudiseks annab see, kui uudis pärineb allikast, mis on varemgi paroodiaga silma paistnud

MÕNED UUDISED ONGI TAHTLIKULT VALED – Suhtu uudistesse kriitiliselt ja jaga ainult neid, mis on usutavad.

Allikas: Facebook’i abikeskus, HITSA, Targalt internetis)





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic