Uudised ja artiklid

Soovitused lapsevanemale lapse turvaliseks koduseks e-õppeks

17.03.2020

Selgitage lapsele, miks praegu tuleb kodus olla
Rääkige lapsele koroonaviirusest tema vanust arvestades tõepäraselt ja looge usalduslik suhe, et ta julgeks alati küsida asjade kohta, millest ta aru ei saa või millest ärevusse satub. Näiteks uudised või inimeste käitumine sotsiaalmeedias. Arutage, kas tasub nalja heita, kui inimesed ostavad wc-paberit kokku või lehvitavad mobiiltelefoniga aknal.  Hea lugemine, kuidas lapsele koroonaviirusest rääkida https://lood.delfi.ee/perejakodu/koolilaps/lastele-voiks-koroona-kohta-jagada-infot-mis-on-toene-konkreetne-ja-vanusele-vastavas-vormis?id=89210311

Rääkige lapsega sellest, kuidas kasutada veebikonverentsi ajal veebikaamerat.
Arutlege lapsega, milline oleks mõistlik vaade, mis veebikaamerast võiks teiste osalejateni jõuda. Veebikaamera fookus tuleks sättida lapsele endale, sest ei ole vajalik, et teised osalejad saaksid ülevaate, milline on lapse kodu. Mõistlik on kasutada kõrvaklappe, et muud kodused helid ei jõuaks teiste osalejateni.

Selgitage lapsele, milliseid riske võib kaasa tuua suhtlemine võõraga. E-õppe tõttu suureneb paratamatult arvutis ja nutiseadmetes veedetud aeg. Kuid tähelepanu tuleb pöörata ka sellele, et muud tegevused internetis ei tooks kaasa liigseid riske. Veebis uute mängude leidmisel ja nendega liitumisel võivad lapsed leida uusi sõpru, keda nad ei tunne.

Olge tähelepanelik, kui lapse tavapärane käitumine muutub.
Kui laps pärast arvuti või nutiseadme kasutamist on võrreldes tavapärasega rohkem ärritunud või enesesse tõmbunud, võib olla juhtunud, et ta on kogenud küberkiusamist. Laps ei pruugi emotsionaalselt olla valmis sellest rääkima, seega julgustage last ning andke talle teada, et olete tema jaoks olemas.

Leppige lapsega kokku piltide tegemise ja jagamise reeglites
Arutage koos lapsega, milliseid pilte on mõistlik teha ja teistega jagada, ning millises olukorras võiks jätta pildid tegemata. Samuti tuleb enne pildi tegemist küsida inimeselt, kas ta soovib, et temast pilti tehakse ning kas ta on nõus, et temast tehtud pilti ka teistega jagatakse. Lisaks tuleks läbi mõelda, mis veel pildile võib jääda. Näiteks, kõik ei pea teadma, millised asjad kodus on. Samuti tuleb arvestada, et iga pildiga on kaasas ka geoinfo, kus see foto tehtud on.

Kasutage e-õppeks kodust interneti püsiühendust
Kodusel e-õppel võiks iga seadmega kasutada koduse interneti püsiühendust (wifi, kaabelühendus). Mobiilse andmeside kuumaht võib videote vaatamisega kiirelt otsa saada.

Koostage koos lapsega päevakava ning pidage sellest kinni
Et kõik plaanitu ja vajalik tehtud saaks, tehke koos lapsega päevakava. Selleks saab kasutada ka näiteks ajahalduse äppe, näiteks toggl plan, millega saab mõõta, kui kaua mingile tegevusele veebis aega kulub.

Oluline on vältida olukorda, kus kogu päev lapsel kulgeb ekraani taga. Silmad vajavad puhkust, samuti on kehale vajalik liikumine. Püüdke leida võimalusi perega värskes õhus viibida, näiteks jalutuskäik metsas või mere ääres.





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic