Uudised ja artiklid

Täna algava uue õppeaasta Koolirahu linnaks on Võru

01.09.2020

Täna, 1. septembril kell 10.30 kuulutatakse Võru linna keskväljakul piduliku tseremoonia käigus välja 2020/21 õppeaasta Koolirahu. Lepingu allkirjastavad Võru linnapea, Haridus- ja Teadusministeeriumi esindaja, Eesti Õpilasesinduste Liit, SA Kiusamisvaba Kool, SA Integratsiooni Sihtasutus, MTÜ Noorteühing TORE ja MTÜ Lastekaitse Liit. Üleriigiline Koolirahu kuulutatakse Eestis välja kahekümne teist ning Võru linnas esimest korda. Koolirahu väljakuulutamist saab jälgida otseülekande vahendusel.

Koolirahu eesmärgiks on ühendada õpilased, õpetajad, koolijuhid ja lapsevanemad tegutsema ühiselt parema koolikeskkonna nimel. Koolirahu suunab noorte ja suurte ühist teekonda sõbralikuma ning turvalisema kooli poole. Seekordse õppeaasta Koolirahu sloganiks on „süä om õigõ kotusõ pääl!“

Võru linnapea Anti Allase sõnul on võrukeelne ütlemine „Süä om õigõ kotusõ pääl!“ väga kõrget lugupidamist väljendav hinnang inimese kohta, kes on suure empaatiavõimega ning teiste osas salliv ja hooliv. Inimene, kes teeb endast kõik, et need, kes teda ümbritsevad, tunneksid end hästi. “Just sellised inimesed – õpilased, õpetajad ja lapsevanemad on koolirahu parimad suunanäitajad ning garantiid. Eesti kõige lastesõbralikuma linna linnapeana soovin südamest, et me üheskoos annaksime endast kõik, et koolielu osapooled – õpilased, kooli personal ja lapsevanemad tunneksid ennast turvaliselt ja hoitult,” lisas Allas.

Lastekaitse Liidu president Ene Tomberg kutsub õpilasi üles olema nemad ise ning hoolima jätkuvalt nii endast kui teistest: “Teie mitmetest suurematest või väiksemateste ettevõtmistest joonistub välja selge suund – teha päriselt ise midagi eakaaslaste heaks, mõjutades seeläbi ka kogu ühiskonna suhtumist.” 

Pidulikule koolirahu väljakuulutamise tseremooniale järgneb täna pärastlõunal kell 13–17 Võru linna keskväljakul kooliaasta alguse pannkoogipidu. Võru Naisteklubi eestvedamisel peetakse pidu koos noortega ja noortele. Etteastetega esinevad Võru noored ja lapsed ning tegevustelkidega on väljas koolirahu sõbrad ja partnerid.

Üleriigiline Koolirahu  kuulutatakse Eestis välja kahekümne teist korda. Aastast 2008 on Koolirahu eestvedaja MTÜ Lastekaitse Liit. Koolirahuga saavad koolijuhtide algatusel liituda kõik koolid, sõlmides koos terve kooliperega Koolirahu lepingu.

Lastekaitse Liidu Noortekogu juht Triin Sooäär (16) soovitab kõigil iseendalt küsida, mida keegi ise ära teha saab: “M.I.S. tähendabki mina ise saan – igaüks saab olla hooliv, märgata ja aidata nii kodus, koolis kui ka sõpradega. Üks on üks, ent üheskoos on võimalik koolirahu nii jagada, liita kui korrutada igale inimesele.”

Koolirahu väljakuulutamist on võimalik jälgida täna kell 10.30 algava otseülekande vahendusel.

Youtube otseülekande link: www.youtube.com/watch?v=2GyF3j0Lg1w   
FB otseülekande link: www.facebook.com/Voru.linn/live 

Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic