Uudised ja artiklid

KÜBERPUURING TOOB TALTECHI KÜBERKAITSE VÕISTLUSELE REKORDILISE ARVU TÜDRUKUID

03.12.2020

KüberPuuring on KüberPähkli uuringust välja kasvanud küberkaitsevõistlus, kus saavad käe valgeks 7.-12. klasside ja kutsekoolide õpilased. Igal aastal saadavad koolid üle Eesti end esindama uued võistlejad. Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) eestvedamisel loodud võistluse eesmärgiks on 10 aasta jooksul leida Eestile 10 tuhat uut kübertalenti. Viimase paari kuu küberintsidendid ja andmete lekkimine näitavad, et vajadus nende järele on suur.

TalTechi küberkriminalistika ja küberjulgeoleku keskuse teaduri Birgy Lorenzi sõnul astuvad 8. detsembril KüberPuuringu lõppvooru võistlustulle 62 kooli 144 mees- ja naiskonnaga ning kokku lahendavad küberkaitsevõistlusel ülesandeid kuni 432 vaprat võistlejat.  “Osalejatest 35 protsenti on tüdrukute kolmeliikmelised naiskonnad, mis on rekordiline, sest enamasti on IT võistlustel tüdrukute osakaal Eestis olnud 20-25 protsenti ja küberkaitses on see ulatunud 2-8 protsendini osavõtjatest,” rääkis Lorenz. 

Võistluse üks toetajatest, advokaadibüroo Hedman Partners juhtivpartner Merlin Seeman märkis, et oluline on julgustada noori suuremate unistuste poole, toetades nende huvi reaalteaduste ja infotehnoloogia vastu. “Tänased noored on homsed otsustajad, avastajad ja innovatsiooni eestvedajad.  Meil on väga suur rõõm lüüa kaasa algatuses, mis toetab noorte huvi tehnoloogia ja teaduse vastu, suunab koostööle ning avardab silmaringi, kujundades homsetes otsustajates ka ettevõtlikku eluhoiakut,“ sõnas Seeman.

Ettevalmistused KüberPuuringuks algasid 90 koolis oktoobris eelvooruga. Eelvoorus osales üle 3000 katsetaja, kellest kool võis teha valiku kaheks poiste ja tüdrukute esinduseks. Ülesanded võistlusel nõudsid head internetist otsimise oskust, üldist nutikust märgata ja lahendada probleeme, loogikat kui ka algtasemel krüpteerimistaiplikkust. 

Näiteks lihtsamate küsimuste hulgas oli vaja selgitada õiget käitumist situatsioonis, kus aeglaseks muutunud arvuti taga märkab kasutaja dokumentide kaustas avanevaid tabeleid, kust otsitakse andmeid. Raskemad ülesanded nõudsid pildi alusel asukoha tuvastamist. Birgy Lorenzi meelest annavad mõlemat sorti küsimused vajalikke teadmisi internetis ja tehnikaga toimetamisel, sest internetis liigub ringi enam viiruseid ja kurivara kui inimesi. “Tõe tuvastamiseks tuleb olla oskuslik detektiiv, et saada teada – kus juhtus, mis juhtus, kellega juhtus ja miks juhtus,” ütles Lorenz.

Samal päeval KüberPuuringu võistlusega toimub veebis küberkonverents “Seaduslikkus ja seadusetus“, kus arutatakse digimaailma kübereetiliste kiusatuste ning veebitundide ja andmekaitse teemadel. Paneelarutelus on fookuses kooli, kodu, ühiskonna ja küberkaitse temaatika. 

KüberPuuringu toetajad on Kaitseministeerium, Targalt Internetis projekt, Tallinna Tehnikaülikool, Riigi Infosüsteemi Amet, HARNO, Advokaadibüroo Hedman Partners, ZONE Media, IIZI, Hansab, KPMG, Startup Estonia, CGI, Tallinna Haridusamet, Eesti Interneti Sihtasutus, Ettevõtluskõrgkool Mainor, Tartu Ülikool, Tallinna Ülikool, Eesti Lennuakadeemia, Sisekaitseakadeemia, Eesti NATO Ühing, CTF Pärnu, Kehtna Kutsehariduskeskus, Euroopa Ühendamise Rahastu ja Interreg Europe Cyber. 

Siit näeb osalevate koolide asukohti
Eelmiste aastate põhivoorude parimaid ülesandeid saab lahendada siin
Eelmise aasta võistluse pilte näeb siin

Allikas: https://taltech.ee/uudised/kuberpuuring-toob-taltechi-kuberkaitse-voistlusele-rekordilise-arvu-tudrukuid





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic