Uudised ja artiklid

Teeme nii, et valel oleks lühikesed jalad ka internetis.

08.02.2021

Eestis on tore vanasõna – valel on lühikesed jalad-, mis viitab sellele, et tõde saab selgeks õige kiiresti.

Tänapäevases kiires infovoos, kus informatsioon võib internetis ühe klõpsu saatel levida ülikiirelt suure hulga inimesteni, see enam ei päde. 

Pigem kehtib ütlus, vale jõuab maailmale tiiru peale teha, enne kui tõde saapad jalga saab. Miks see nii on? Küllap mängib siin rolli infoküllus, me ei jõua alati mõelda või kontrollida, kas loetu või nähtu on tõsi. Vale võib sageli olla põnevam, ning seda on huvitavam edasi jagada.

Alati ei ole mustvalgel kirjas, mida uskuda ja mida mitte. Kuid kriitiline meel ja terav pilk on abiks vale paljastamisel. Oleme koostanud noorte poolt internetis leitud valede põhjal Valede jahi e-test, kus leiab infot erinevate valede, propaganda ja manipulatsiooni kohta, et neid edaspidi paremini ära tunda. Samuti saab testida oma nutikust. 

Abiks valeinfo paljastamisel on soovitused, mis leiab siit

Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic