Uudised ja artiklid

Osale 1.-6. klassi õpilastega KüberNööpnõela nuputamisvõistlusel

02.03.2021

Tallinna Tehnikaülikool koos Kaitseministeeriumi ja Targalt Internetis
projektiga kutsuvad koole osalema 1.-6. Klassi IT ja küberturbe
nuputusvõistlusel KüberNööpnõel. 

Võistlus on nii eesti kui ka vene keeles.
Eestikeelne ankeet
Venekeelne ankeet

Juba teist aastat uurime, millised on meie kõige nooremate õpilaste oskus hakkama saada lihtsama lausearvutuse, mõistatuste, funktsionaalse lugemisoskuse ja loogikaga IT-rohkes keskkonnas. 2021 uuringus on kokku kuni 21 ülesannet, millest 6 on 1.-2. klassile, 13 on 3.-4. klassile ja 5.-6. klass saavad läbi teha kõik ülesanded.

Siiani kõige enam punkte on saadud ülesannetes, kus tuli visuaalselt ühte joont teisega võrrelda; mõista tekstiilselt millisel kohal lõpetad võistluse; loogiliselt järeldada kuhu parkis droon.

Eelmisel hooajal saime teada, et õpilastele on lihtsaimad ülesanded ja tegevused, mis on visuaalsed, kuid funktsionaalne lugemisoskus võib saada takistuseks õigesti toimimisele. Sellel aastal loodame saada aga ka sisendi teadmiseks, millal tüdrukud ja poisid enda jaoks mõtestavad, et IT valdkond on nende jaoks või mitte.

Kui tahad anda oma panuse teadmisesse, kes on meie koolide Kübernööpnõelad ning milline on 1.-6. klassi suhestumine IT-valdkonnaga, siis testimine on avatud kuni 31.03.2021.

Eelmisel aastal osales võistlusel üle 8800 õpilase kokku 243-st eesti ja vene koolist. Võistluse tulemusi analüüsides selgus, et kuni 3. klassini on eesti ja vene koolide õpilased üsna tasavägised, kuid 6. klassiks on hakanud tekkima tasemetes vahed. Ette trügivad eesti tüdrukud ja vene poisid ning kõige enam jäävad maha testis osalenud vene tüdrukud. Tüdrukud oskavad paremini lahendada internetis head käitumist puudutavaid ja ühetasemelisi küsimusi ning poisid enim tehnilisi probleeme. Samuti selgus, et tüdrukud jaotuvad oskustelt ühtlasemalt, poiste hulgas on enim tippe, kuid enim ka neid, kes ei saanud ühtegi punkti.

Funktsionaalse lugemise oskus ehk saada aru mitmest ülesande etapist ja siis vastata küsimusele on kindlasti see, mida koolides tuleks rohkem igas astmes harjutada.

Rohkem infot: www.kyberpahkel.ee.





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic