Uudised ja artiklid

KüberPuuringu võistlus 2019. aastal

Õpilased asuvad küberkaitsevõistluses päästma jõule küberkatastroofist

07.12.2021

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) eestvõttel astuvad 7.-12. klasside ja kutsekoolide õpilased kolmapäeval küberkaitsevõistlusel KüberPuuring võistlustulle, et lahendada koduseid küberohu olukordi nagu arvutites olev luna- ja reklaamvara, probleemid paroolide, varukoopiate ja võrgu uuendamisega või ohtliku koduautomaatikaga.

Eelvoorudest jõudsid lõppvõistlusele 205 võistkonda 94 koolist.

TalTechi küberkriminalistika ja küberjulgeoleku keskuse teaduri Birgy Lorenzi sõnul aitab KüberPuuringu lõppvoor kaasa tuleviku talentide avastamisele. «Igal aastal on koolidel võimalus leida uued katsetajad ning seda võimalust kasutatakse ohtralt. Osalejate protsent on aastaga tõusnud 30 protsenti, kuigi COVID-19 vari on endiselt meie kohal. Samuti on olnud keeruline viia läbi lastega testimisi. Samas on tore märkida, et üks kolmandik võistkondadest koosnevad ainult tüdrukutest,» rääkis Lorenz.

Teadur märkis, et selleaastane võistlus vaatleb küberohtusid kodudes. Mängu stsenaarium näeb ette, et võistlejad on päkapikud, kes toimetavad perekond Karu juures nädal aega enne jõule. Siia sisse mahuvad tavapärased tegevused – vanemate tööl käimine, laste kooliskäik ja distantsõpe ning nädala lõpus perekonna jõulupidu vanaisa juures. Tegu on suhteliselt tavalise perekonnaga – ema Liis ja isa Martin, kellel on kaks tütart Eliise ja Mia ning lemmikloomaks on jänes nimega Porgand. Nädala lõpus minnakse maale külla vanaisa Elmarile, kus soovitakse tähistada jõule. Mängust ei puudu ka väljakutsed jõuluvanaga Põhja-Poolusel.

KüberPuuringu läbiviimist toetavad kaitseministeerium ning Targalt Internetis projekt koos Euroopa Komisjoniga.

Foto: KüberPuuringu võistlus 2019. aastal

Postimees

Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic