Uudised ja artiklid

15.05 Perepäev: kuidas peres nutiseadmete kasutamise kokkuleppeid sõlmida

15.05.2022

Täna, 15. mail tähistatakse rahvusvahelist perepäeva. Selle päeva raames jagame teile nõuandeid, kuidas sõlmida oma peres nutiseadmete kasutamise kokkuleppeid.

Usaldusväärne vestlus ja isiklik eeskuju on parim kaitsevahend

Enne, kui hakata otsima rakendusi, mis aitaks piirata lapse aega nutiseadmes ja internetis, tuleks temaga esmalt vestelda. Aidake oma lapsel mōista, et reeglid ja kokkulepped on tema kaitsmiseks. Selgitage lapsele, mis juhtuks tänavatel ja teedel, kui ei oleks liiklusreegleid ega -märke. Kõik need reeglid kaitsevad ja aitavad hakkama saada. Seejärel saab hakata rääkima interneti ja nutivahenditega seotud reeglitest.

Arutlege lapsega

Aidake lapsel aru saada, et reeglite ja kokkulepete tegemine on tõend sellest, et hoolite temast! Mida arvab laps olukorrast, kui peres ei oleks ühtegi reeglit? Kas te olete armastavad ja hoolivad vanemad, kui laps saaks teha nutiseadmetes kõike mida soovib?

Kuulake, kui laps räägib ja arutleb teiega. Ärge kiirustage otsuste tegemisel. Püüdke mõista, miks teie laps kulutab nii palju aega internetis surfamiseks. Miks üks või teine veebileht või mäng talle nii palju huvi pakub? Kui märkate, et laps kulutab liiga palju aega internetis või nutivahendis, siis uurige, kas tal on igav. Asendage see ühise tegevusega – minge koos õue, mängige lauamänge. Teie aeg on kõige “kallim”, mida te saate oma lapsele kinkida!

Reeglite üle arutlemise alustamiseks valige üks oht, mure või probleem seoses interneti kasutamisega (nt ajakulu, võõrad internetis, mängud, Youtube, veebilehed, kelmid, petuskeemid, tasulised rakendused, oma telefoni võõratele andmine, paroolide jagamine, piltide saatmine, võõraste sõnumite vastuvõtmine vms).

Leppige kokku reeglid ja sõnastage need

Koostage oms pere reeglid interneti ja nutivahendite kasutamisks. Aidake lapsel mōista, et see on teie omavaheline kokkulepe ja teistes peredes on teistsugused reeglid. Las laps kirjutab või joonistab paberile reegli, näiteks üks oht – üks reegel jne.

Arutlege, kas reegel meeldib või ei meeldi lapsele; mis ta arvab, miks te vanematena soovite sellise reegli kehtestada; kas reegli juures on midagi sellist, mida laps tahaks muuta? Pärast läbirääkimisi pange reegel uuesti kirja ja leppige kokku, et te kõik peate sellest kinni pidama. Seejärel pange reegel nähtavasse kohta.

Tunnustage

Kui laps peab reeglitest kinni, siis tunnustage teda. Aeg-ajalt vaadake reeglid koos üle ja vajadusel muutke. Eri vanuses lapsed vajavad erinevaid reegleid.

Isiklik eeskuju

Laps ōpib tegudest, mitte sōnadest. Lapsevanema eeskuju nutivahendite kasutamisel on parim kaitse, et laps käitub internetis ja nutiseadmetes õigesti ja peab kinni kokku lepitud reeglitest. Perega koos olles pange nutitelefonid ära ja korraldage koos nutitehnika vabasid ōhtuid.

Rohkem infot sellest, kuidas peres nutivahenditega seotud kokkuleppeid luua, leiate teavitusmaterjalist “Rakendused lapsevanematele“, kust leiab infot ka ajapiirangu seadmisest lapse telefonis, kaugjuhitavatest rakendustest aja ja sisu piiramiseks jne.

 





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic