Uudised ja artiklid

Rahvusvahelisest uuringust, mis käsitles laste seksuaalse väärkohtlemise ära hoidmist läbi teenusedisaini muutmise

30.05.2022

Märtsikuus osalesid Pelgulinna Gümnaasiumi õpilased rahvusvahelises uuringus laste seksuaalse väärkohtlemise ära hoidmisest läbi teenusedisaini muutmise, inglise keeles “Child safety by design that works against online sexual exploitation of children”. Uuringus osalesid 6. ja 8. klassi õppijad, kes mõtestasid uurijatele, millist internetti nemad sooviksid tulevikus kasutada.

Lühikokkuvõte:
• Õpilased on internetis riskigrupp, sest nad on aktiivsed interneti ja digiteenuste kasutajad, aga neil puuduvad vahel nii vajalikud teadmised kui ka ohutunne;
• Õpilased on osaks nii probleemist kui ka lahendusest, sest just noored ise teavad, kuidas nad hätta satuvad ja oskavad üksteisele nõu anda, kuidas ka probleeme lahendada võiks;
• Noored ei kohta ohte ainult internetis, vaid võivad kogeda väärkasutust ka oma kodus ja kaaslaste poolt. Kindlasti on oluline, et alla 13-aastased lapsed vajavad monitoorimist ja juhendamist ja vanemad kui 13 enam autonoomsust oma tegevuses.
• Noord ootavad, et privaatsus ja võimalused raporteerida halba käitumist on keskkondadesse sisse ehitatud või miks mitte ka automatiseeritud – see aga ei ole arendajatele kerge luua.

Uuringut korraldas Terre des Hommes projektis Down to Zero Alliance’s Building Back Better. Uuringu tulemused on leitavad siit https://www.datocms-assets.com/22233/1652864615-child-safety-by-design-report-final-1.pdf

Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic