Uudised ja artiklid

Eesti suurima küberkaitse talentide võistluse võitis Taltechi tudeng

13.12.2022

Laupäeval, 10. detsembril selgitati välja parim noor küberkaitsetalent. Pronksiöö teemalise häkkimisvõistluse KüberNaaskel võitis TalTechi rakendusfüüsika tudeng Ergo Adams, kes töötab kooli kõrvalt ka tudengivormeli tiimis.

Võistluse korraldaja, TalTechi küberkriminalistika ja küberjulgeoleku vanemteaduri Birgy Lorenzi jaoks oli selleaastane võistlus eriline ja ajalooline põhjusega. „Kui luua simulatsioone aktuaalsetel teemadel loovad seoseid meie kogemuse ja ajalooga, siis õpivad sellest ka meie noored talendid ja avalikkus,“ ütles Lorenz. Ta lisas, et 2007. aastal oli kõik võib olla palju lihtsam kui täna, kuid mäletades minevikku, oskame luua ka paremat tulevikku.

Võistluse võitjale Ergo Adamsile meeldis võistlusel kõige rohkem ülesannete teema, mis tekitas elevust. Raske oli tema jaoks ülesannetele õige lähenemisviisi leidmine, aga eesmärkidest aru saades oli lahendamine lihtsam. „Järgmise aasta võistlejatel soovitan võistlust rahulikult võtta. Tuleb nautida ja võimalikult palju ülesannetest õppida,“ märkis Adams, kes tulevikus näeb ennast kas kuskil koodi kirjutamas või mõnda tehnoloogiat arendamas. „Miks mitte ka mõlemat korraga teha!”

Võistlusel sai teise koha Jasper Rebane (RangeForce) ja kolmanda koha pälvis Jan Hendrik Jõgi (Tallinna Reaalkool), kes on KüberNaaskli võistlusel jõudnud juba mitmendat korda esimeste hulka ja lunastas nüüd kutse tulla õppima Tallinna Tehnikaülikooli.

Legendi kohaselt oli võistlusel osaleja Kaitseliidu küberkaitseüksuse salajane abiline, kes kutsutakse eksperdina appi nii riigi kui eraettevõtjatele, et hoida üleval vajalikud teenused, paigata serverid ja leida pahalased, kes on süsteemides sees. Eesmärk oli aidata lahendada ära kõik mured, mida võistleja lauale veeretatakse, kaitstes sellega Eesti riiki – Eesti e-riiki.

KüberNaaskli võistluse läbiviimist toetab Kaitseministeerium ja tehniliselt toetas CTF Tech. Küberolümpia projekti juhib TalTech. Kübernoortest loodud videote valmimist ja KüberLaagreid toetas Eesti Interneti Sihtasutus, KüberTalentide ettevõtluse ja loovlahenduste programmi toetab Startup Estonia ja Kredex. Küberolümpia projekt pälvis 2022. aastal riikliku teaduse populariseerija auhinna.

Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic