Uudised ja artiklid

Targa tuleviku tuleproov ja Kübernaaskel 2023 finaal

09.10.2023

Meie kõigi ellu tungib üha enam tehisaru. On see sõber või vaenlane? “Targa tuleviku tuleproov” kutsus kokku nii eksperdid kui ka kooliõpilased, et lahendada kübermaailma väljakutseid. Tuleproovi raames toimus ka küberkaitsetalentide suurvõistlus Kübernaaskel 2023.

Kübernaaskel 2023 võistluse võitis Tartu Ülikooli teise kursuse informaatika tudeng Marko Tsengov. Teise koha saavutas Rico-Andreas Lepp (Tartu Ülikooli, Cybernetica) ning kolmanda koha Jaan Artur Viirsalu (Hugo Treffneri Gümnaasium). KüberNaaskel 2023 parimatest pannakse kokku võistkond, kes esindab Eestit Euroopa küberturvalisusvõistlusel European Cyber Security Challenge 2024.

1. oktoobril toimus Tallinnas Targa Tuleviku Tuleproov, mille otseülekande salvestust saab järgi vaadata SIIT.

Ajakava:

Kell 11.30 – Sissejuhatus
Kell 12 – Sündmuse avamine, esineb Eik. Avasõnad lausub välisluureameti peadirektor Kaupo Rosin.
Kell 12.30 – Kübernaaskli võistluse avamine
Vestlusring teemal “Kaevikus või arvuti taga – kus on IT-erialase haridusega ajateenija koht?” Sõna saavad Kaitseliidu küberkaitseüksuse pealik kolonel Andres Hairk; nooremseersant Carl-Robert Reidolf, kes oli aastatel 2021-2022 küberväejuhatuse arendusmeeskonnas, ning küberväelane kapten Katrin Kivi. Vestlust suunab vanemveebel Kristo Pals.
Kell 13 – ajuteadlase Jaan Aru videoloeng “Tehisaru ja pärisaru”
Kell 13.30 Vestlusring “ChatGPT – sõber ja vaenlane”, vestlust suunab Kiili gümnaasiumi õppejuht Rauno Alev. Osalejad: andmeteadlane ja majandusanalüütik Indrek Seppo; Saskia Põldmaa, kes on Tallinna reaalkooli 11. klassi õpilane, osalenud medalivääriliselt rahvusvahelistel olümpiaadidel, osalenud Rakett 69 12. hooajal noorima võistlejana, ning Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi masinõppe kaasprofessor Meelis Kull.
Kell 14 – Töötuba “Suurim julgus on küberkiusule vastu astuda”
Kell 15 – Vestlusring “Tark tulevik panganduses ja energeetikas”. Osalevad Alexela juhatuse esimees Aivo Adamson ja Andres Vesilind Nordea pangast
Kell 15.30 – Intervjuud sündmuskohalt
Kell 16.30 – Kübernaaskli võistluse lõpetamine, auhinnatseremoonia, esineb Ellip

Üritust korraldasid Kaitseministeerium, küberjulgeoleku Sihtasutus CR14, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Ülikooli teaduskool ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic