Uudised ja artiklid

Lühiraport 2023: Perede igapäevaelu koos veebiplatvormidega

06.03.2024

Kuidas on veebiplatvormid põimitud perekondade igapäevaellu ja tegemistesse? Projektis „Pereelu platvormiseerumine: digitaalsed muutused perekondade igapäevaelus eri põlvkondade lõikes“ (PlatFAMs) uurivad kolme põlvkonna esindajaid – lapsi, vanemaid ja vanavanemaid – viies Euroopa riigis (Eestis, Norras, Rumeenias, Hispaanias ja Suurbritannias).

Soovitakse mõista, kuidas pered kasutavad laialt levinud mõjuvõimsaid ja andmepõhiseid kommertslikke veebiplatvorme nagu WhatsApp, Amazon, Netflix, Roblox, Delfi jms. Kas „platvormistumine“ muudab peresisest suhtlemist, õppimist, ostlemist, üksteise eest hoolitsemist? Või kuidas inimesed kujutlevad ja kujundavad oma perekonna ühist tulevikku?

Projekt algas 2022. aasta oktoobris ja kestab 2025. aasta septembrini. Eestit esindavad seal Tartu Ülikooli teadlased ja eksperdid (vt raportist). Esmalt töötati läbi seni avaldatud teaduskirjandust, ees ootavad intervjuud kolme põlvkonna esindajatest koosnevate perekondadega (5 riigi peale kokku ligikaudu 100 perega). Ühtlasi analüüsitakse rahvusvahelise küsitlusuuringu EU Kids Online olemasolevaid andmeid. PlatFAMs-i uurimisrühm loob uut teadmust põlvkondade vahelistest kogemustest digiajastul ning soovitab selle pinnalt praktilisi meetmeid sidusrühmadele, kes võivad perekondi aidata.

Loe lühiraportit: PlatFAMs lühiraport 2023.

Foto: freepik.com

Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic