Uudised ja artiklid

Lasteabi logo

Kuhu mure korral pöörduda?

10.07.2012

Lasteabitelefon 116 111 – üleriigiline tasuta ööpäevaringne lasteabitelefon, mille kaudu saab nii laps kui ka lapsevanem esmast sotsiaalset nõustamist ja vajadusel kriisinõustamist ka interneti turvalisuse küsimustes (nt identiteedivargus interneti sotsiaalvõrgustike kontodel, seksiga seotud ettepanekud internetis, soovitused küberkiusamise puhuks, kuidas piirata lapse arvutikasutamist, soovitatud reeglid, kuidas laps võib internetti kasutada jne).

Lisaks telefonile pakub MTÜ Abikeskused järgnevaid nõustamisvorme:

 • Online vestlus veebilehel www.lasteabi.ee 9.0021.00
 • Online vestlus MSN Messengeris (kasutajanimi info@lasteabi.ee) 9.00-21.00
 • Online kõned Skype´s (kasutajanimi Lasteabi_116111) 24/7


Vihjeliin www.vihjeliin.ee
– vihjeliini veebilehel oleva vormi kaudu saab teatada internetis levivast ebaseaduslikust materjalist, eelkõige on oodatud teave laste seksuaalset ärakasutamist edastavast materjalist, lastega kaubitsemisest (inimkaubandus) kui ka muust lastele ebasobivast materjalist. Teabe saab edastada anonüümselt. Teenust pakub MTÜ Lastekaitse Liit, kes teeb vihjete käitlemisel koostööd Politsei- ja Piirivalveametiga.

Veebikonstaabel – ülesandeks on vastata interneti suhtlusportaalides, foorumites ja e-kirja teel kõikvõimalikele küsimustele, mis võivad inimestel politseitööga seoses tekkida. Veebikonstaabli poole pöördumine ei tähenda seda, et koheselt alustatakse menetlust või et pöördumisega kaasneb karistus. Veebikonstaabli ülesandeks on esmajoones inimeste küsimustele vastata ja nõu anda. Kui aga veebikonstaabel puutub internetis kokku infoga, millel on kuriteo tunnused, edastab ta info vastava prefektuuri kriminaalbüroole, kes hakkab juhtumit menetlema.

Milliste muredega veebikonstaabli poole pöörduda?

 • Kui soovid politseilt nõu
 • Kui sul on seadusi puudutavaid küsimusi
 • Kui soovid saata politseile vihjet
 • Kui kahtlustad, et keegi teine esineb internetis sinu nime all
 • Kui oled sattunud kiusamise/ahistamise ohvriks
 • Kui tahad teatada seksuaalsest väärkohtlemisest

Veebikonstaabli kontaktid ja kontod:
Koduleht: www.politsei.ee/veebikonstaabel
Facebook: Veebikonstaabel Andero; Veebikonstaabel Maarja
Rate: http://www.rate.ee/users/andero-
Lapsemure foorum: http://www.lapsemure.ee/forum_est/viewforum.php?f=195
Perekooli foorum: http://www.perekool.ee/index.php?id=151892
Vastused.ee veebileht: http://www.vastused.ee/loe/sotsiaalne-turvalisus/politsei/1.html
E-mail: andero.sepp@politsei.ee; maarja.punak@politsei.ee
MSN: andero.sepp@politsei.ee

Ka sotsiaalvõrgustike lehtedel on olemas veebilehe haldaja poole pöördumise link (nt Facebook´is „report“), mille kaudu on võimalik teada anda kasutaja õigusi rikkuvast materjalist. Täpsem info Facebooki lehel (inglise keeles):https://www.facebook.com/help/?faq=247013378662696.

Partnerid

 • logo-0
 • logo-1
 • logo-2
 • logo-3
 • logo-4
 • logo-5
 • logo-6
 • logo-7
Easysoftonic