Uudised ja artiklid

Turvalise interneti päev: märka ja teavita

08.02.2022

Lastekaitse Liit, Tallinna Tehnikaülikool, Haridus ja Noorteamet ning Sotsiaalkindlustusamet kutsuvad noori, lapsevanemaid ja kõiki teisi tänase turvalise interneti päeva puhul ja ka edaspidi senisest enam märkama internetis toimuvat ja sobimatust sisust teavitama. 

Maarja Punak Politsei- ja Piirivalveametist annab nõu, kuidas ennast ja teisi internetis kaitsta. Maarja sõnum on, et just sina võid maailma paremaks muuta. Kui märkad sotsiaalmeedias midagi, mis teeb sulle või kellelegi teisele haiget, siis anna sellest teada:

  •       Paari klõpsuga saad anda teada veebikeskkonnale, et tegemist on sobimatu sisuga.
  •       Paari sõnaga saad jagajale endale anda teada, et tegemist on sobimatu sisuga.
  •       Paari lausega saad anda teada oma sõbrale või vanematele.
  •       Paari klõpsuga saad anda teada sellest ka veebipolitseinikule.

“Keegi ei tohi jääda oma murega üksi. Esimene samm on sellest teada andmine. Ära jää lootma teistele, vaid ole ise see, kes need klõpsud teeb!” Maarja mõtteid saab pikemalt kuulata Targalt internetis koolitunni  „Kuidas ennast ja teisi internetis kaitsta“ tervitusvideost. 

Infotunnid koolides „Kuidas ennast ja teisi internetis kaitsta“

Sellel nädalal viiakse läbi ekspertide, õpetajate ja õpilaste korraldatud infotunnid, mille fookuseks on märkamine, hoolimine ja teavitamine. Tänaseks on teada antud ligi 100 üritusest 85 asutuses, millest võtab osa umbes 11000 last ja noort üle Eesti.

Kerli Valner, projekti Targalt internetis teavitustööjuht Lastekaitse Liidus: “Paljudes koolides viivad sellel nädalal vanemate klasside õpilased läbi Targalt internetis koolitundi nooremate klasside õpilastele, mille käigus õpitakse, miks on oluline teavitada, kui internetis on midagi juhtunud, kuidas blokeerida ja raporteerida, kuidas tõendusmaterjale võtta ning kust vajadusel nõu ja abi saab. See on vajalik teadmine meile kõigile.”

Veebiseminar „Probleemsed olukorrad, millega lapsed ja noored internetis kokku puutuvad. Kuidas aidata ja toetada?”

8.veebruari õhtul kell 18.00 korraldavad Lastekaitse Liit, Haridus- ja Noorteamet ning Tallinna Tehnikaülikool lapsevanematele ja õpetajatele veebiseminari „Probleemsed olukorrad, millega lapsed ja noored internetis kokku puutuvad. Kuidas aidata ja toetada?”. Seminaril käsitletakse juhtumeid, mis on jõudnud veebipolitseinike, lasteabitelefoni ja õpetajateni. Osalejate arv on piiratud, kuid seminar on alates 9.02 järelvaadatav veebiseminarid .

Ajakirja Märka Last erinumber

Lisaks ilmub turvalise interneti päeval Lastekaitse Liidu ajakirja Märka Last Targalt internetis erinumber, kuhu on koondatud temaatilised artiklid, mis käsitlevad heaks eeskujuks olemise tähtsust, digiprügi temaatikat, andmestumist ja lapsepõlve, nutiseadme kasutamist koolides jpm. 

Nuputusvõistlus

Samamoodi avatakse nuputusvõistlus 1.-6. klassile KüberNööpnõel lehel www.kyberpahkel.ee ning saab tutvuda eelmise aasta uuringute tulemusega, mis avavad huvilistele Eesti õpilaste käitumismustrid, arvamusi digitaalsest ohutusest kui ka oma tulevikust. 


Rahvusvahelist turvalise interneti päeva tähistamist alustati 2004. aastal Euroopas. Tänavu tähistab seda päeva juba ligi 200 riiki üle kogu maailma.

 





Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic