Uudised ja artiklid

18. november on laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev

18.11.2023

18. novembril on laste seksuaalse väärkohtlemise vastane päev, mille eesmärk on juhtida tähelepanu laste kaitsmisele seksuaalse väärkohtlemise eest. Lastekaitse Liit korraldab koos Teliaga 20. novembril kell 19.00 veebiseminari ”Sekstimine ja ohud internetis: kuidas aru saada, mis pole ok”. Veebiseminari saab jälgida Facebook LIVE üritusena nii Telia Eesti Facebooki lehel kui ka Targalt Internetis Facebooki lehel.

Tänapäeval on enamikul teismelistel isiklikud digiseadmed – nutitelefon, tahvel- või sülearvuti –, mis on varustatud kaamera ja internetiühendusega. Väga lihtne on nendega luua ning jagada iseendast fotosid ja videoid, ka intiimseid.

Intiimse sisuga piltide ja videote jagamist nimetatakse sekstimiseks. „Teismelistele võib sekstimine näida lõbusa ja süütu flirdina, kuid tegelikkuses võivad kaasneda seksuaalse sisuga sõnumite, fotode või videote saatmisega riskid. On ette tulnud olukordi, kus suhtes olevad teismelised on omavahel jaganud iseendast intiimse sisuga pilte või videoid, ning hiljem on üks osapool usaldust kuritarvitanud ning saadetut edasi jaganud. Nii võib see intiimne sisu levida veebis paljude kasutajateni ning põhjustada noorele emotsionaalset ja psühholoogilist kahju,“ sõnab projekti “Targalt internetis“ koordinaator Malle Hallimäe. Ka seadus keelab sellist sisu veebis kolmandatele isikutele edasi jagada.

Veebinaril arutletakse, miks noored sekstivad, millised on sekstimisega kaasnevad riskid, ning milliseid emotsionaalseid, sotsiaalseid ja õiguslikke tagajärgi see võib kaasa tuua. Samuti vaadeldakse, milline on õiguskaitseasutuste roll veebipõhise seksuaalse väärkohtlemise vastu võitlemisel ning mida peaks lapsevanem sellest oma lapsega rääkima.

Arutluses osalevad lastemaja peaspetsialist Hele-Riin Rebase, advokaadibüroo RASK kriminaalmenetluse valdkonna juht, vandeadvokaat Andrei Svištš, politseikapten Maarja Punak ja projekti „Targalt internetis“ koordinaator Lastekaitse Liidust Malle Hallimäe. Vestlust juhib kommunikatsiooniekspert ja seepoleokei asutaja Marianne Ubaleht.

Vaata rohkem infot sekstimisest: https://www.targaltinternetis.ee/sekstimine/

 

Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic