Uudised ja artiklid

Tänasel turvalise interneti päeval on fookuses valeinfo levik

09.02.2021

Täna, 9. veebruaril tähistatakse 176 riigis rahvusvahelist turvalise interneti päeva. Eestis on turvalise interneti päeva fookuses kriitiline mõtlemine ja valeinfo äratundmine. Kuigi tundub, et internetis teeb vale tiiru ümber maailma, enne kui tõde saapad jalga saab, tasub meeles pidada, et start võib valel ju parem olla, kuid meist oleneb, millal tõde ta kätte saab.

Projekti „Targalt internetis“ eestvedamisel korraldatakse kampaania Teeme nii, et valel on lühikesed jalad ka internetis, mille raames jagatakse teavet, kuidas info usaldusväärsust hinnata ning võimalikku valeinfot ära tunda.

9. veebruaril kell 11.00 toimub veebikonverents “Infoühiskond, eetika ja vastutus”, mille fookuses on valeinformatsioon, sellega seonduvad probleemid ja küsimus, kuidas harida noort vastutustundlikuks infoühiskonna liikmeks. Konverentsi korraldavad Lastekaitse Liit, Haridus- ja Noorteamet (Harno) ning Tallinna Tehnikaülikool.

Haridus- ja Noorteameti eestvedamisel on valminud Valede jahi e-test, mis on koostatud noorte poolt internetis leitud valede põhjal ja võimaldab interneti kasutajal oma nutikust testida. 

Lasteaiad, koolid, noortekeskused ja raamatukogud on omalt poolt teada andnud interneti- ja nutivahendite kasutamisega seotud üritustest, kus osaleb üle Eesti kokku enam kui 8500 last ja noort.

Kõikidel 4.–12. klasside õpilastel on võimalus osa võtta meemikonkursist „Päriselu internetis vs kujutlus“ ning 1.–6. klasside õpilased saavad end proovile panna kastist välja mõtlemise nuputamisvõistlusel KüberNööpnõel, mida korraldavad Tallinna Tehnikaülikool ja Kaitseministeerium ja mis toimub nii eesti kui vene keeles. Turvalise interneti päeval alustab taaskord ka KüberPähkli uuring, mis on seekord suunatud lihtsustatud õppekavaga klassidele ja koolidele.

Nutivahend ei asenda lapsevanemat. Ometigi veedavad ka täiskasvanud üha enam aega nutiseadmetes, näidates sellega pigem vastupidist eeskuju enda poolt välja öeldud sõnadele. Lisaks rohketele võimalustele varitsevad internetis ka ohud, millega ühest küljest on vaja kursis olla ja teisalt tekitab see vajaduse tõsta järjepidevalt teadlikkust. Sotsiaalkindlustusameti taskuhäälingus „Jutus on iva ongi sel korral juttu sellest, kui turvaline saab interneti kasutamine üldse olla, kuidas õpetada lastele internetiturvalisust ning mida saavad lapsevanemad selleks ise ära teha.

Turvalise interneti päeval ilmub Lastekaitse Liidu veebiajakirja Märka Last erinumber „Targalt internetis“, kuhu on koondatud temaatilised artiklid, mis seekord on seotud peamiselt distantsõppega seotud väljakutsetega, noorte kaasamisega, kuidas õpetada last infot kriitiliselt hindama ja kuidas valedel hoog maha võtta.

Alguse sai turvalise interneti päev Euroopast 17 aastat tagasi, tänavu tähistab päeva 176 riiki üle maailma.

Head turvalise interneti päeva!

Lisainfo:
Kerli Valner
kerli.valner@lastekaitseliit.ee
Projekt Targalt internetis
MTÜ Lastekaitse Liit

Partnerid

  • logo-0
  • logo-1
  • logo-2
  • logo-3
  • logo-4
  • logo-5
  • logo-6
  • logo-7
Easysoftonic